tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Istanbul (day 1)

Edessä viikko Istanbulissa. Koska mukana on myös ensikertalaisina Sini ja Jaakko, eivätkä nuoremmatkaan varmaan muista viiden vuoden takaisesta käynnistä kaikkea, aloitetaan perusteista, eli Sultanahmetista. Taustalla Sininen moskeija.



















Sinisen moskeijan sisällä. Turkkilaisen moskeijatyylin esikuvana oli ja on bysanttilainen Hagia Sofia. Sekin oikeastaan osoitus siitä, kuinka Turkki on osa eurooppalaista kehityskulkua. Tyylin kehitti kuuluisa arkkitehti Sinan, mutta Sinisen moskeijan eli Sultanahmet Camiin suunnitteli Sinanin oppilas Mehmet Aga. Se rakennettiin 1609-1616.



Hagia Sofian koosta saa ehkä parhaan käsityksen parvelta, josta on käsittämätön matka sekä alas että ylös. Hagia Sofia rakennettiin 530-luvulla ja se ehti toimia noin 900 vuotta kirkkona ja 1453 lähtien lähes 500 vuotta moskeijana. Museo se on ollut vuodesta 1935.



Bysantin aikaisia maalauksia on restauroitu. Tässä Neitsyt ja lapsi sekä keisari Johannes Komnenos II, keisarinna Irene ja heidän poika Alexios. Hyvässä seurassa siis ovat.



Tässä on jo siirrytty Beyoglun puolelle Cihangiriin. Istanbulissa on huomattava määrä eri ikäisiä pintaremontin tarpeessa olevia rakennuksia. Jos on muutama miljoona rahaa ylimääräistä, sellaisen voi ostaa ja kunnostaa vaikka asunnoiksi - tai luomuhotelliksi, kuten me suunnittelimme. 



Luomusta puheenollen sitä löytyy myös Istanbulista, kuten tästä Ambar nimisestä luomukaupasta Istiklal Caddesin poikkikadulla. Luomusta lisää seuraavina päivinä. 



Ravintolat eivät Istanbulissa välttämättä ole halpoja. Tällaisissa paikallisten suosimissa paikoissa ruoka on sekä halvempaa että parempaa kuin turistien suosimissa paikoissa. Täytyy vain poiketa pääkaduilta sivuun. 



Istanbul kuvia lisää smugmug galleriassani. More Istanbul photos in my Smugmug gallery.

Ei kommentteja: